Tips For Photographer

Tip Wedding Fotografer

1.Buat ‘Shot List’
Bincang dengan pasangan mempelai untuk fikirkan Shot yang mereka ingin untuk dirakam pada hari indah mereka. Lepas tu, kaji sama ada Shot tu boleh dibuat atau tidak. Ini amat berguna untuk Shot bersama keluarga mempelai. Mane tau kot2 bila dah habis majlis tetiba lupa plak nak amik gambar dengan sedara mara, atuk & nenek. Tak ke naya nanti.

2. Koordinator Foto Keluarga
Kebiasaannya pada hari perkahwinan keadaannya sama ada terlalu meriah, kelam kabut & tertekan. Ahli keluaga mempelai akan berada di merata tempat untuk melayan tetamu yang hadir. Jadi, cuba dapatkan bantuan pasangan pengantin untuk memilih beberapa ahli keluarga mempelai yang dapat menjadi Koordinator Foto Keluarga untuk mengumpulkan sanak saudara, atuk & nenek untuk famili shot @ group foto. Secara tidak langsung ini memudahkan keja OP yang sememangnya penat kehulu ke hilir pada hari perkahwinan.

3. Reki Lokasi Majlis Kahwin
Melawat sehari sebelum majlis perkahwinan. Ini sebenarnya membantu OP mendapatkan idea untuk shot2 yang menarik dengan subjek2 yang tersedia dan mengenalpasti kehadiran cahaya (lighting) di lokasi kejadian. kekeke Selain itu, dapat gak beramah mesra dengan keluarga pengantin, so memudahkan kerja pada hari esoknya.

4. Persedian Awal adalah Kunci
Terlalu banyak perkara yang boleh mengundang masalah pada masa Majlis Perkahwinan – jadi OP seharusnya bersedia bagi sebarang kemungkinan. Sediakan beberapa Backup Plan (Plan A, B, C). Sebagai contoh hari hujan, pastikan bateri telah dicas (Flash & Dslr), format memori kad, sediakan memori kad yang mencukupi, fikirkan jalan dan masa untuk sampai ke tempat majlis perkahwinan dan dapatkan aturcara majlis dan mesti sedia maklum bagi sebarang perubahan.

5. Tunjukkan Sampel Hasil yang akan diterima
Tunjukkan workstyle anda, hasil, album anda kepada bakal pengantin. Tak rugi kalau laburkan untuk membuat album bagi menayang hasil kerja anda yang mantap. Tunjukkan apa yang pengantin akan dapat dengan pakej yang anda tawarkan. Biar sampai lidah pengantin terkedu tak terkata dengan produk, servis yang anda tawarkan supaya pengantin rasa berbaloi dengan harga yang mereka bayar. Dapatkan pendapat dari bakal pengantin apa yang mereka inginkan, mana tau anda tak penah terfikir ker tetibe depa bagi idea bernas.

6. Ambil “Small Details Shot”
Shot yang dimaksukan adalah perincian yang boleh memberi “special touch” atau trademark bagi seseorang fotografer. Ambil lah gambar cincin bersama subjek2 lain (cincin sngkut kat ranting, letak ats buku, ats kad jemputan dll), ambil gambar persalinan pengantin, kasut, bunga, susunan meja makan beradab, menu, hantaran dsb. Cuba dapatkan inspirasi ini dari majalah pengantin atau shot dari sahabat2 fotografer yang lain. Tak de salahnya meniru tapi sampai bilakan so cari “special touch” anda.

7. Gunakan Dua(2) Dslr
Cubalah merayu ker, pinjam ker, sewa ker, curik jangan ok… kamera dslr kedua untuk hari majlis perkahwinan tu – setkan dengan lens yang berlainan sebelum majlis bermula iaitu dengan wide angle lens(10-24,11-18,24,28 dll – bagus untuk candid shots dan ruang yang sempit) dan satu lagi zoom lens (terlalu banyak untuk ditaipkan – ini cam biasa lah leh amik candid shots gak, skodeng shots dll)
(Yups…tips ini mungin tak berapa sesuai bagi yang baru2 mula nak bertatih dalam wedding fotografer)

8. Ajak Tag Along atau Upah Second Photografer
Dengan Tag Along atau mengupah second photografer adalah satu strategi yang baik bak kata orang “play safe”. OP tidak perlu berlari ke hulu ke hilir untuk mendapatkan kesemua moments sepanjang berlangsung majlis perkahwinan. Sebagai contoh bagi arahan atau minta tolong atau tugasan kepada Tag Along Fotog atau Second Fotografer untuk mendapatkan Candid Shot dsb dan anda bolehlah fokus pada pengantin. Bagi Tag Along, ajarkan fotog yang amatur, noob dan newbie untuk dapatkan shot2 yang diinginkan oleh OP. So, kat sini both parties akan dapat faedah, OP akan dapat shot yang dia tak dapat cover dan Tag Along Fotog akan dapat ilmu, tambah portfolio dan carik client skali.

~ by kekatu on January 7, 2009.

3 Responses to “Tips For Photographer”

  1. […] Tips For Photographer […]

  2. eh salam, korg neh bertapak kt segamat ke? aku dari segamat, n kenal ngn gmbar mmat cendol tu.

  3. wah,best la tips2 tuuuuuu,bleh copy tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: